Praktijk voor natuurgeneeswijze, balans & bewustzijn  
           Marion Vreugdenhil

Even voorstellen:

Mijn naam is Marion Vreugdenhil. Ik heb sinds '20 een praktijk of centrum in 's-Gravenzande (Het Westland) en daarvoor had ik een praktijk in Den Hoorn. Ik woon er met mijn man, hond en kippen in een jaren '30 huis vlakbij strand Vlugtenburg. We hebben een grote (moes)tuin en drie uitwonende kinderen. We leven een droom die waar geworden is!

Waarom ben ik natuurgeneeskundige en organiseer ik cirkels, workshops en zendagen? Ik vind het zo bijzonder als ik mensen en dieren echt kan ondersteunen of verder kan helpen met hun genezings- of groeiproces; ze mag helpen met hun balans, gezondheid, levensvreugde of pad! Daarnaast breng ik graag kennis over, hou ik van verbinden (ik zit in het bestuur van Bewust Westland) en ben ik hoogsensitief, veelzijdig, ongeduldig, spiritueel en creatief. Hoe mijn praktijk ontstond lees je in de volgende alinea.

Een kleine 20 jaar geleden kwam ik erachter dat ik Hoogsensitief ben: frustraties, overprikkeling en 'meer' weten/zien/horen. Ermee leren leven, het als een kwaliteit te zien en in te zetten (vooral als therapeut) was een proces. Ik ontdekte dat de bloesemremedie Yarrow (duizendblad) bescherming geeft en HET middel is bij HSP. Dat was de aanleiding om mij te verdiepen in bloesemremedies. Ik was direct erg enthousiast en had ik een gevoel van DIT IS HET. De subtiele werking van bloemen, bomen en stenen op emoties en persoonlijke groei is zo bijzonder fantastisch: daar wilde ik iets mee doen. Maar ik wilde breder werken, met de natuur basis en op holistische wijze mensen helpen en zo ben ik bij de Totaal Balans opleiding uitgekomen. Ik leerde de fysieke, emotionele, mentale en spirituele balans bij mensen testen. En nu krijgt iedereen (mens en dier) in mijn praktijk een flesje met bloesemremedies mee. Mijn werk is zowel breed als diep werkend en dat vind ik prachtig.

Bloesemremedies ondersteunen en helpen bij het veranderen van bij bijvoorbeeld somberheid, veilig voelen, niet goed geaard zijn, piekeren, niet jezelf zijn, overtuigingen doorbreken, stress loslaten, verbinding met het hart maken, traumaverwerking en zingeving. Ik zet ze het laatste jaar op nog meer manieren in: ze geven ook inzicht in problemen, oorzaken en/of trauma's uit de jeugd en zelfs de familielijn. Dat ervaren mijn cliënten als heel bijzonder. Hooggevoelige mensen 'doen' het goed op bloesemremedies - ze kunnen de subtiele werking al direct voelen - en HSP-ers weten gelukkig steeds beter de weg naar mijn praktijk te vinden. Ik gebruik remedies niet alleen in mijn praktijk en bij mezelf, maar zet ze ook in bij mijn familieleden en huisdieren. Vaak is er natuurlijk meer nodig dan bloesemremedies en dan test ik ook supplementen, andere voeding, inzicht of iets anders uit. Ik zeg daarover: je hebt naast de wil, ook wel energie of de bouwstenen nodig om goed (fysiek) te functioneren, te genezen of te veranderen. Lekker in je vel, natuurlijk wel! En die diepe, brede (= holistisch) aanpak is bijzonder en mooi werk!

Ik ben werkzaam geweest in het Vrije School onderwijs en die antroposofische visie vind je terug in mijn manier van werken en de vrouwencirkels die ik geef. Hoogsensitief zijn betekende in mijn geval ook dat ik een burn-out, postnatale depressie en periodes van grote somberheid door maakte. DAt 'overkomt' je als HSP-er net even wat vaker. Het heeft mij - naast de opvoeding van mijn drie nu volwassen kinderen - veel levenservaring opgeleverd dat ik kan inzetten in mijn praktijk. In mijn tuinkamer geef ik healingen. De praktijk is gevestigd in een vrijstaande woning vlakbij het strand. Die droom heb ik gemanifesteerd en ik ben dankbaar dat ik op zo'n fijne plek mag wonen.

Ik zit sinds 2021 in het bestuur van Bewust Westland. Dat is een Stichting die gezondheid en bewustzijn op alle niveaus wil stimuleren. Al meer dan 70 partners staan klaar om mensen te coachen, (yoga)les te geven, hun bewustzijn te vergroten of hun zelfherstellend vermogen aan te spreken. Zie www.bewustwestland.nl. Ook zit ik in de Zorg en gezondheidsgroep van Nieuw Westland. Sinds begin 2017 sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben ik lid van de beroepsvereniging CAT.  Mijn kennis uitbreiden vind ik erg leuk en is ook belangrijk. Ik volg daarom jaarlijks diverse orthomoleculaire cursussen, AccessCounsious workshops, inwijdingen en energetische workshops. 

Opleidingen en cursussen

Ik heb eind 2012 het diploma van de opleiding Totaal Balans behaald. Het is een opleiding op HBO-niveau, waar ook gevraagd wordt om aan jezelf en je eigen gezondheid te werken. De titel van mijn scriptie was 'Hoogsensitiviteit'. Een medische basisopleiding behoort tot een vast onderdeel van de opleiding en die heb ik met zeer goede cijfers afgerond. Ik ben bij hen aangesloten als erkend en gediplomeerd therapeut Totaal Balans. Ik volg al hun updates. Na het Vwo heb ik Logopedie gestudeerd en de reguliere Pabo gedaan. Mede daardoor heb ik ervaring en affiniteit met leer- en gedragsproblemen bij kinderen zoals dyslexie, AD(H)D, autisme en HSK (= hoogsensitief kind). 

In 2021 en 2022 heb ik workshops gevolgd over o.m. Ogen, PCOS, Allergie, Immuunsysteem, Post-Covidaanpak en  oorreflexologie (= ooraccupunctuur & ooraccupressuur). De training Access Bars® heb ik juni 2018 (in 2022 op herhaling) met plezier en enthousiasme gevolgd, als ook enkele Bodyprocessen en Reiki. Dit sluit allemaal goed aan bij Totaal Balans, het sjamanisme en de sterke energie in mijn handen.  In 2017 ben ik de jaartraining Kruiden gedaan bij Kruidenkriebels. In mei 2014 heb ik - heel bijzonder - een hartinwijding van Sjamaan Dona Marquesa uit Peru gekregen, de tweede Incasjamaaninwijding kreeg ik in mei 2015 en de derde in juni 2016. Workshops die ik gevolgd heb zijn: Het Immuunsysteem, Het Endocriene Stelsel, Detoxificatie, Energie, Laaggradige ontstekingen, Diabetes en bloedsuikerspiegel en Bindweefsel, Maagcorrectie van D. Lueb bij VitOrtho en daar ook de workshops De oncologische patiënt en Darmen.  Andere cursussen die ik o.m. gevolgd heb zijn: Chumpistenen (volgens de Incatraditie), de basisworkshop NLP, yoga, Reiki I, EHBO (homeopathisch & regulier), Engelenmassage, Intuïtieve ontwikkeling en div. cursussen op antroposofisch en/of spiritueel gebied.