Praktijk voor natuurgeneeswijze, balans & bewustzijn  
           Marion Vreugdenhil

Hoogsensitiviteit (1) en HSP in de nieuwe tijd (2)

Voel jij je uitgeput, gestresst, overprikkeld en/of somber en misschien ben je ook perfectionistisch, creatief of eenzaam? Zeggen ze soms dat jij je aanstelt, heb je een sterk rechtvaardigheidsgevoel en voel jij je diep gekwetst na kritiek? Ben je dromerig, empathisch of voel je (te) veel? Dan ben jij waarschijnlijk hoogsenstitief.
Veel ouders en leerkrachten weten: dit kind is anders. Schoolresultaten blijven achter, het kind is moe, faalangstig, allergisch, druk of juist verlegen, maar ook muzikaal, kunstzinnig, voelt dingen aan en/of is eigenwijs. Verder houdt hij/zij erg van de natuur en is 'anders'. Dat is vaak lastig en vervelend. Wat is er aan de hand? Mogelijk is er sprake van hoogsensitiviteit (= hooggevoeligheid). Is dat een ziekte? Nee, maar wat dan wel? En wat kun je er aan doen zodat het een kwaliteit wordt in plaats van een klacht of last? Het 1e artikel is algemeen en het 2e is actueler en spiritueler.

1) Wat is HSP (= hoogsensitiviteit)?
HSP is een term uit de psychologie die in 1996 geïntroduceerd werd door de Amerikaanse psychologe  dr. Elaine N. Aron en staat voor: Highly Sensitive Person. Zij onderzocht HSP en vond via onderzoeken dat ongeveer 15 a 20% van de mensen hoogsensitief is en ook dat 15 a 20% van de mensen ‘gewoon’ sensitief of gevoelig is. Ik ben er overigens van overtuigd dat tegenwoordig veel meer hooggevoelige kinderen worden geboren en dat het aantal nu rond de 25% ligt. Dat heeft met deze tijd van verhoogde energie te maken. Hoewel HSP klachten kan geven en vaak als vervelend wordt ervaren, is het geen ziekte! HSP komt voor bij volwassenen, jongens, meisjes en zelfs bij dieren. Belangrijk is dat je leert hoe je ermee om kan gaan, zodat de klachten en overprikkeling verdwijnen en het naar een kracht en kwaliteit omgevormd wordt. Want HSP is ook iets MOOIS!

Overprikkeling is het key-woord bij HSP
Overprikkeld zijn wil zeggen dat de zintuigen en/of het zenuwstelsel teveel prikkels te verwerken krijgen en dat kan leiden tot lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten. Die overprikkeling vind je niet alleen bij hoogsensitieve mensen, maar het kan ook voorkomen bij sensitieve of gevoelige mensen, mensen met een burn-out, bij een depressie of als er sprake is van autisme. Soms is de overprikkeling, onmacht, stress of zijn de bijkomende problemen te groot om zelf met wat tips aan te kunnen. Dan is hulp of begeleiding van een therapeut (of coach) nodig. Die hulp kan ik je bieden, want ik ben ervaringsdeskundige, natuurgeneeskundige, leerkracht en ouder van...

HSP Kenmerken en Tips
Als die situatie chronisch is, kan overprikkeling tot een groot aantal, uiteenlopende klachten leiden. Een vitamine B12 tekort kan overigens ongeveer dezelfde klachten geven als HSP en een tekort heb je al snel als je vegetarisch of veganistisch eet of maagzuurremmers gebruikt. De bekendste HSP-klachten zijn: vermoeidheid, spijsverteringsproblemen (buikpijn, ontlasting) allergie, hoofdpijn, snel huilen, concentratieproblemen, leerproblemen, verlegenheid, angstig of druk zijn, dromerig, eenzaamheid en somberheid. Positieve punten zijn o.a.: fantasievol, creatief, muzikaal, precies, filosofisch, intuïtief, natuurliefhebber, sociaal, rechtvaardig, behulpzaam en/of paranormaal begaafd. Als je weet dat er sprake is van hoogsensitiviteit kan er sprake zijn van opluchting, maar ook boosheid. Vele HSP-ers ontdekken dat zij beter functioneren als ze bepaalde situaties vermijden (winkelen, overvolle agenda, drukke feestjes, rommel en uitjes) en meer tijd besteden aan ontspanning, bewegen, rust, natuur, mandala's, muziek, kunst of een huisdier nemen. Als ze daarnaast leren om hun grenzen te bewaken, zich op te laden en zo handvatten krijgen om positief met HSP om te gaan, wordt hoogsensitiviteit een levenskwaliteit en biedt het nieuwe kansen. Bloesemremedies kunnen ondersteuning bieden bij HSP en helpen met onder meer bescherming.

Tegenwoordig is er gelukkig veel kennis over en bekendheid met HSP. Er zijn ook voldoende therapeuten en coaches die hulp bieden aan HSP-ers. Mijn meerwaarde is dat ik zowel natuurgeneeskundige als ervaringsdekundige ben. Ik test en ondersteun de gehele mens, op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied. Ik stel in een consult een persoonlijke bloesemremedie samen. Jij of de ouders krijgen tips en strategieën mee om beter met HSP om te gaan. Ik werk in mijn praktijk met gevoelige of overprikkelde kinderen, volwassenen en dieren. Ook nieuwetijdskinderen zijn bij mij aan het juiste adres. Zij zijn een speciaal soort HSP-ers. We werken van klacht(en) naar kracht, kansen en kwaliteiten!

Meer info?
Wil je weten of jij een HSP-er bent, je kind hoogsensitief is of wil je er meer over lezen? Ik heb een HSP-testje ontwikkeld en er een artikel over geschreven met handige tips. Die vraag je via de mail of het contactformulier gratis aan o.v.v. HSP. Je kunt mij natuurlijk ook bellen om een afspraak te maken.

2) Hoogsensitiviteit in de nieuwe tijd
Hoogsensitiviteit (HSP) is een populair onderwerp en veel van mijn cliënten en ikzelf zijn hoogsensitief. Maar wat is het eigenlijk? Ik hield er in oktober 2023 op de Gezondheidsbeurs van Nieuw Westland een lezing over en alle stoelen in het zaaltje waren bezet. Wil je ook meer weten over HSP, lees dan dit artikel gebaseerd op die lezing.

Het meest in herkenbare van HSP is overprikkeling, maar het is niet het belangrijkste kenmerk. Dat is de diepgaande verwerking van informatie. De hersenen werken anders: de informatie wordt dieper in de hersenen verwerkt en het denken is daardoor mede creatiever en er is geen of nauwelijks een filter die alle indrukken managet. De drie andere kenmerken (overprikkeling, emotionele intensiteit en sensorische intensiteit) zijn hier vooral een gevolg van. Overprikkeling is overigens niet alleen een HSP-kenmerk. Het komt ook voor bij ADHD, autisme en/of een ernstig vitamine B12 tekort.

HSP is een term uit de psychologie die in 1996 geïntroduceerd werd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor: Highly Sensitive Person (HSP). Het wordt vertaald als 'hoogsensitief persoon' of 'hooggevoelig persoon'. Het is geen ziekte of stoornis, maar wordt officieel gezien als een  persoonlijkheids-kenmerk. Zowel mannen als vrouwen hebben het (20%) en het is gelijkelijk tussen ze verdeeld. Van de HSP-ers heeft 25% de drukke variant of is een Sensation seeker. Hoogsensitieve personen hebben dus een diepere informatieverwerking, zijn gevoeliger voor indrukken, emoties en/of zintuigprikkels, zijn daardoor eerder
overprikkeld, moe of kwetsbaar. Ze zijn vaker en sneller fysiek, mentaal, emotioneel en/of spiritueel uit balans. Het lekker in het vel zitten en de overprikkeling gaan beter als ze een zorgzame, warme jeugd hebben gehad
en/of zichzelf met hun HSP hebben leren accepteren. Er zijn ook veel positieve kenmerken van HSP en als ze goed kunnen opladen en in balans zijn, kunnen ze op hun manier een mooie bijdrage leveren aan de wereld.
Niet elke HSP-er is hetzelfde. Voor de duidelijkheid heb ik de kenmerken en/of klachten verdeeld in vier groepen: Fysiek, Mentaal, Emotioneel/sociaal en Overig.

Fysiek
o (snel) vermoeid of zelfs uitgeput
o Hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, huilbaby
o Overprikkelde zintuigen als zien, horen, voelen (materiaal, warmte/kou), ruiken, pijn
o Allergieën of baat bij ‘eigen’ voedingspatroon
o Spijsverteringsklachten
o Verslavingsgevoelig
Mentaal
o Chaotisch, vaak moeite met structuur aanbrengen en planning,
o Concentratieproblemen
o Heeft beweging, meer tijd en ontspanning nodig om (beter) te leren
o Leert ‘anders’ en is vaker beelddenker, dyslexie, dyscalculie, wijs, filosofisch, creatief
o Heeft groot associatief vermogen, kan verbanden zien etc.
o Is precies, perfectionistisch en heeft oog voor nuances/subtiliteit
Sociaal/emotioneel
o Veel fantasie, dromerig (rijk innerlijk leven)
o Gemakkelijk huilen, kwetsbaar
o Sociaal en goed aanpassingsvermogen
o Moeite met autoriteit en hoog rechtvaardigheidsgevoel
o Voelt zich ‘anders’, ook vaker eenzaam
o Verlegen (introvert) of druk (sensatiezoeker)
o Groot empathisch vermogen
o Somber, depressief, eenzaam
Overig
o Muzikaal, kunstzinnig, creatief
o Baat bij rustige omgeving en rustig ‘rooster’ (prikkelarm)
o Is gevoelig voor hoe iets in de klas of de werkomgeving gezegd wordt
o Paranormaal begaafd: innerlijk weten, voorgevoelens, ‘onzichtbare’ vriendjes, aura’s zien etc.
o Moeite met aarden, onvoldoende geaard
o Gevoelens van anderen overnemen
o Houdt van de natuur, muziek of kunst
o Iets nieuws kan stressvoller zijn
o Kanarie: sneller opmerken (of onderuitgaan) als iets niet klopt
o Kan makkelijk(er) manifesteren

Als HSP in beeld komt, zijn het persoonlijke verleden en sommige gebeurtenissen vaak beter te plaatsten. Om van klacht naar kracht te komen, is her- en erkenning belangrijk. Ermee leren omgaan – het omarmen is een tweede. Dat is best lastig en punten die hierbij kunnen helpen zijn: rust en balans creëren, stress aanpakken, de ‘leer’- en ‘werk’ modus aanpassen, ontspanningstechnieken leren en grenzen leren kennen. Veel HSP-ers hebben hulp of begeleiding nodig bij het accepteren en de potentie leven van hun HSP. Dan is het belangrijk om hulp te zoeken die bij jou past. Ik bied die hulp.

Nieuwe tijd
In 2012 zijn we van een vissen- naar een watermantijdperk (Aquarius) gegaan. Elke periode heeft zijn eigen kenmerken. Dat betekent dus dat onze maatschappij langzaam aan het veranderen is sinds de hippietijd. We gaan van materie, ego en individualisme naar meer samen, spiritualisme en de eenheidsgedachte, maar zonder onze individualiteit te verliezen. Dat kan samengaan (we gaan namelijk ook uit de dualiteit). De frequentie van de aarde is rap omhooggegaan en ook het fysieke (en energie) lichaam kan hierin meegaan. Dat geeft soms ascentieverschijnselen (griepachtig, hoofdpijn, moeheid, slecht concentreren, verdriet of somberheid). HSP-ers gaan vaak automatisch me met de frequentieverhoging van de aarde. Het is alsof ze niet anders kunnen, maar niet altijd weten hoe. Sommigen krijgen zelfs klachten als depressiviteit, burn-out of problemen met hun hart. Het lichaam of hun geest geeft ze een seintje dat ze ‘moeten’ veranderen.

Daarnaast zij HSP-ers de kanaries van de maatschappij. Als er iets niet klopt, voelen zij dat of gaan zij onderuit. Dat zie je nu wel om je heen: vele mensen (en kinderen) vinden het leven lastig of moeilijk. Het maakt ook dat mensen – en vooral HSP-ers - zoeken naar een andere manier van leven. Ze willen een hartsverbinding (uit het hoofd), hun trauma’s loslaten en alles wat niet bij ze hoort opruimen. Daardoor worden ze meer zichzelf. Het is misschien niet verbazingwekkend dat HSP-ers daarin de voorlopers zijn: hun eigenschappen passen beter in deze nieuwe tijd. Daarom worden er m.i. ook meer gevoelige kinderen geboren. Gelukkig maar, want zij hebben het misschien nu wel moeilijk, maar zijn ook onze toekomst en die van de aarde.

Praktijk

Mijn cliënten en ikzelf: wij hebben HSP. Ik zie zowel gevoelige kinderen, volwassenen als dieren. Ik help ze om goed in hun lichaam te zitten, te aarden en integreren van lichaam-geest, energie verhogen, trauma’s en familiepatronen op te lossen, leren luisteren naar gevoel en intuïtie, uit het drukke hoofd te komen, te centreren en hun zielsmissie te vinden. Dat doe ik middels: voeding, bloesemremedies, inzicht, homeopathie, supplementen, Energie en affirmaties.

© Marion Vreugdenhil