Centrum voor natuurgeneeskunde en bewustzijn  
       De TB Praktijk van Marion Vreugdenhil is OPEN

Gezonde voeding

Voeding is meer dan hetgeen je in je mond stopt. Voeding is energie en lekker. Er wordt wel gezegd: een mens is wat hij eet. En ja goede voeding kan een mens gezond maken en gezond houden. Andersom geldt dat helaas ook; voeding kan ziek maken. Wat gezond en lekker is, is ook een persoonlijke kwestie, maar er zijn wel wat algemene richtlijnen te geven en die deel ik hier graag met jou.

Ik vind dat een vitaal leven start met goede, liefst biologische voeding en dat die voeding gebaseerd is op het Mediterrane dieet. Soms is er echter meer nodig dan goede voeding om fit en ontspannen te zijn. Er 'moet' meer of anders bewogen worden, onopgeloste eettrauma's spelen een rol of er is een tekort aan bepaalde vitamines en/of mineralen. Daarnaast blijkt er ook dat mensen het moeilijk vinden om veel groente en fruit te eten. Over wat goede en gezonde voeding is, bestaan verschillende theorieën. Zo werkt het Voedingscentrum al jaren met de schijf van vijf. Maar er zijn mensen die vinden dat de schijf van vijf aanzet tot verkeerde eetgewoontes als teveel melkproducten, suiker en gluten (granen) gebruiken en te weinig gezonde vetten. Daar ben ik er een van.

Daarnaast is voeding of een dieet heel persoonlijk en niet alleen een kwestie van smaak. Zo is voor de een vlees goed en voor de ander tarwe (of koolhydraten) juist niet. Voor veel mensen is het mediterrane dieet een goede basis en laat dat nou ook nog eens lekker, vrij gemakkelijk en gezond zijn! In het kort komt het erop neer dat er heel veel groente en fruit en regelmatig vis gegeten wordt. Men is matig met: rood vlees, zoete melk, zout, alcohol en suiker. Natuurlijke vetten als roomboter, ghee, kokosolie en olijfolie zijn oké, maar geharde (ook plantaardige) vetten helemaal niet. Bijvoorkeur wordt er gebruik gemaakt van regionale en biologische voeding en onbewerkte producten (dus geen pakjes). Bij het mediterane dieet denk je ook aan pizza's en pasta's, maar dat wordt hier helaas niet mee bedoeld. Voor veel mensen is 3x per dag een portie granen echt teveel (niet goed voor de darmen). Probeer hier dus creatief mee om te gaan. Vergeet ook niet om voldoende water (met keltischzeezout) te drinken en te genieten!

Wil je meer lezen over goede voeding en gratis wat leuke voedingstips krijgen? Ik heb een digitaal boekje geschreven over gezonde, vitale voeding. Bij het maken van een consult krijg je het gratis toegestuurd.