Praktijk voor natuurgeneeswijze, balans & bewustzijn  
           Marion Vreugdenhil

Hoogsensitiviteit 

Voel jij je uitgeput, gestresst, overprikkeld en/of somber en misschien ben je ook perfectionistisch, creatief of eenzaam? Zeggen ze soms dat jij je aanstelt, heb je een sterk rechtvaardigheidsgevoel en voel jij je diep gekwetst na kritiek? Ben je dromerig, empathisch of voel je (te) veel? Dan ben jij waarschijnlijk hoogsenstitief.

Veel ouders en leerkrachten weten: dit kind is anders. Schoolresultaten blijven achter, het kind is moe, faalangstig, allergisch, druk of juist verlegen, maar ook muzikaal, kunstzinnig, voelt dingen aan en/of is eigenwijs. Verder houdt hij/zij erg van de natuur en is 'anders'. Dat is vaak lastig en vervelend. Wat is er aan de hand? Mogelijk is er sprake van hoogsensitiviteit (= hooggevoeligheid). Is dat een ziekte? Nee, maar wat dan wel? En wat kun je er aan doen zodat het een kwaliteit wordt in plaats van een klacht of last? 

Wat is HSP (= hoogsensitiviteit)?

HSP is een term uit de psychologie die in 1996 geïntroduceerd werd door de Amerikaanse psychologe  dr. Elaine N. Aron en staat voor: Highly Sensitive Person. Zij onderzocht HSP en vond via onderzoeken dat ongeveer 15 a 20% van de mensen hoogsensitief is en ook dat 15 a 20% van de mensen ‘gewoon’ sensitief of gevoelig is. Ik ben er overigens van overtuigd dat tegenwoordig veel meer hooggevoelige kinderen worden geboren en dat het aantal nu rond de 25% ligt. Dat heeft met deze tijd van verhoogde energie te maken. Hoewel HSP klachten kan geven en vaak als vervelend wordt ervaren, is het geen ziekte! HSP komt voor bij volwassenen, jongens, meisjes en zelfs bij dieren. Belangrijk is dat je leert hoe je ermee om kan gaan, zodat de klachten en overprikkeling verdwijnen en het naar een kracht en kwaliteit omgevormd wordt. Want HSP is ook iets MOOIS!

Overprikkeling is het key-woord bij HSP

Overprikkeld zijn wil zeggen dat de zintuigen en/of het zenuwstelsel teveel prikkels te verwerken krijgen en dat kan leiden tot lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten. Die overprikkeling vind je niet alleen bij hoogsensitieve mensen, maar het kan ook voorkomen bij sensitieve of gevoelige mensen, mensen met een burn-out, bij een depressie of als er sprake is van autisme. Soms is de overprikkeling, onmacht, stress of zijn de bijkomende problemen te groot om zelf met wat tips aan te kunnen. Dan is hulp of begeleiding van een therapeut (of coach) nodig. Die hulp kan ik je bieden, want ik ben ervaringsdeskundige, natuurgeneeskundige, leerkracht en ouder van... 

HSP Kenmerken en Tips  

Als die situatie chronisch is, kan overprikkeling tot een groot aantal, uiteenlopende klachten leiden. Een vitamine B12 tekort kan overigens ongeveer dezelfde klachten geven als HSP en een tekort heb je al snel als je vegetarisch of veganistisch eet of maagzuurremmers gebruikt. De bekendste HSP-klachten zijn: vermoeidheid, spijsverteringsproblemen (buikpijn, ontlasting) allergie, hoofdpijn, snel huilen, concentratieproblemen, leerproblemen, verlegenheid, angstig of druk zijn, dromerig, eenzaamheid en somberheid. Positieve punten zijn o.a.: fantasievol, creatief, muzikaal, precies, filosofisch, intuïtief, natuurliefhebber, sociaal, rechtvaardig, behulpzaam en/of paranormaal begaafd. Als je weet dat er sprake is van hoogsensitiviteit kan er sprake zijn van opluchting, maar ook boosheid. Vele HSP-ers ontdekken dat zij beter functioneren als ze bepaalde situaties vermijden (winkelen, overvolle agenda, drukke feestjes, rommel en uitjes) en meer tijd besteden aan ontspanning, bewegen, rust, natuur, mandala's, muziek, kunst of een huisdier nemen. Als ze daarnaast leren om hun grenzen te bewaken, zich op te laden en zo handvatten krijgen om positief met HSP om te gaan, wordt hoogsensitiviteit een levenskwaliteit en biedt het nieuwe kansen. Bloesemremedies kunnen ondersteuning bieden bij HSP en helpen met onder meer bescherming.   

Tegenwoordig is er gelukkig veel kennis over en bekendheid met HSP. Er zijn ook voldoende therapeuten en coaches die hulp bieden aan HSP-ers. Mijn meerwaarde is dat ik zowel natuurgeneeskundige als ervaringsdekundige ben. Ik test en ondersteun de gehele mens, op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied. Ik stel in een consult een persoonlijke bloesemremedie samen. Jij of de ouders krijgen tips en strategieën mee om beter met HSP om te gaan. Ik werk in mijn praktijk met gevoelige of overprikkelde kinderen, volwassenen en dieren. Ook nieuwetijdskinderen zijn bij mij aan het juiste adres. Zij zijn een speciaal soort HSP-ers. We werken van klacht(en) naar kracht, kansen en kwaliteiten! 

Meer info?

Wil je weten of jij een HSP-er bent, je kind hoogsensitief is of wil je er meer over lezen? Ik heb een HSP-testje ontwikkeld en er een artikel over geschreven met handige tips. Die vraag je via de mail of het contactformulier gratis aan o.v.v. HSP. Je kunt mij natuurlijk ook bellen om een afspraak te maken.