TB Praktijk Marion Vreugdenhil
Natuurgeneeskundige begeleiding voor mens en dier

Workshops en wandelingen:

De natuur heeft ons zoveel te bieden, zowel op het gebied van voeding, gezondheid en genieten, als ontspanning. Veel wilde kruiden, planten en bloemen zijn eetbaar en super gezond! Velen zijn ook geneeskrachtig en er kunnen dan tincturen, theeën en zalven van gemaakt worden. Via mijn workshops en wandelingen in Midden Delfland en Delft wil ik je daar op inspirerende en gezellige wijze in laten delen. Ik organiseer Kruid&magieworkshops waaraan je kunt deelnemen, maar geef ook workshops en wandelingen op maat. Dat doe ik al vanaf 3 personen en er is veel mogelijk. Lees verder om op ideeën te komen en/of neem contact met mij op. 

22 en 29 augustus: Kruid&magie Workshop Braam

Deze woensdagmiddagen staat de braam centraal op mijn moestuin in Kerkpolder. Je krijgt informatie over de plant, zijn geneeskracht en wat je er allemaal mee kunt doen. We maken eerst zelf pectine (!), plukken bramen en/of vlierbessen en maken er jam van met heel weinig suiker. Als de bramen op zijn – en dat kan want de vruchten zijn ruim 2 weken eerder rijp dan normaal -, dan plukken we vlierbessen. De inloop is vanaf 13.45 uur met bramen-vlierbloesemthee of koffie en iets lekkers van bramen. Het duurt tot circa 16.30 uur. De groepsgrootte is drie a zes mensen. De kosten voor deelname liggen rond de 16,-. Opgeven: marionvreugdenhil@ gmail.com.


1 Weet je dat elke plant of boom anders aanvoelt? Toen ik op een natuurlijke troon van de meidoorn zat (foto), voelde ik mij liefdevol omhuld en gesteund. Dit liet de meidoorn mij ervaren. De Linde geurt elk jaar in juni als zij bloeit. Van lindebloesem plukken wordt ik blij en speels. Ik kan je nog veel meer over bomen en bloemen vertellen! Wil je ook ervaren wat planten en bomen je te vertellen hebben? Doe dan een Workshop communiceren met planten. Met een klein groep van 3 a 6 mensen wordt er bij de koffie en thee een planten- of bomenkaart getrokken. Daarna wordt er gewandeld en gaan we het verschil voelen tussen bijvoorbeeld een kastanjeboom en lindeboom. De workshop duurt ruim 2 en de kosten hangen af van de groepsgrootte en wensen (circa 15,-) Het is incl. koffie of thee en iets lekkers. Deze workshop is een bijzondere ontmoeting met en in de natuur.

2 Wist je dat je zevenblad, paardenbloem, madeliefjes en (vogel)muur kunt eten? En dat je van vlierbloesem, lindebloesem, rozenblaadjes, kamille en viooltjes o.m. thee kunt maken? Wil je meer weten over eetbare natuur? Dat kan via een Plukwandeling (2 uur) of kruidenworkshop zoals wilde kruidenboter maken (2 1/2 uur). We verzamelen wilde kruiden, plantdelen en bloemen, afhankelijk van het gekozen thema. Ik vertel leuke kruidenweetjes en we er iets lekkers van. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte en duur circa 15,- a 20,-. Dat is inclusief kruidenthee, koekje, materialen en informatie.

3 Workshop EHBO Kruidenzalf of zonnebrandcrème maken. Afhankelijk van het seizoen maken we van goudsbloem, duizendblad, viooltjes etc. een kruidenzalf op basis van natuurlijke olie, kruiden en bijenwas. De zonenbrandcreme wordt gemaakt van diverse biologische oliën. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte 15,- a 20,- afhankelijk van de groepsgrootte en zalf. Dit is inclusief kruidenthee, koffie of sapje, iets lekkers, informatie en de materialen.

De workshops en wandelingen kunnen op diverse locaties plaatsvinden (op mijn Volkstuinencomplex in Delft, als je logeert bij een van B&B's in Midden Delfland of Delft of op jouw locatie). Het wildpluk seizoen loopt van april tot en met september. Ik doe het inmiddels al bijna 5 jaar met veel plezier. Mensen vinden het ontspannend en een echte belevenis. Neem daarvoor contact op met mij via het contactformulier of bel mij. Boek deze ervaring met je familie of vriend(inn)en